Eurowijs a.s.r.

Beste gastdocent,

Wat leuk dat je een gastles gaat geven. Via deze pagina bestel je het Eurowijs lesmateriaal. 
Per formulier kun je voor één gastles een bestelling plaatsen. Geef je bijvoorbeeld twee gastlessen, dan vul je opnieuw een formulier in.

    • Vul per gastles 1 formulier in. 
    • Bestel in setjes van 10 losse stuks. (Bijvoorbeeld voor 28 leerlingen bestel je 2 sets van 10 stuks en 8 losse stuks lesmateriaal). 
    • Let op, niveau = groep.

Je ontvangt van ons een mail met de bevestiging van je bestelling. Let op de leerkracht/school krijgt geen bevestiging van de gastles. Maak daarom zelf goede afspraken. Heb je vragen, neem contact op met .

Meer informatie:

Gastlessen geven

Mensen die in hun jeugd niet van ouders hebben geleerd hoe ze met geld om moeten gaan, hebben als volwassene twee keer zo vaak een betalingsachterstand en drie keer zo vaak betalingsproblemen. Daarom blijft financiële opvoeding belangrijk, door ouders, maar ook door scholen en de maatschappij.  Al vele jaren geven a.s.r.- gastdocenten financiële gastlessen aan leerlingen van de basisschool.

 

Heb ik ervaring nodig?

Ervaring heb je niet nodig, alleen enthousiasme (wat je dubbel en dwars terugkrijgt). Een gastles geef je gemakkelijk alleen, maar kan ook leuk zijn om samen met een collega te doen.

Hoe bereid ik een les voor?

Het voorbereiden van de les duurt ongeveer 15 minuten en doe je aan de hand van de uitgebreide lesbrief. Doorloop de les via het www.eurowijs.nl/digibord (staat ook in de lesbrief). Bekijk de opdrachten en filmpjes. Ga na ieder filmpje in gesprek met de leerlingen. Tips vind je in de lesbrief.

De dag van de gastles

•    Maak vooraf de afspraak dat de leerkracht in de klas blijft om orde te houden en om te helpen met de opdrachten.
•    Controleer het geluid
•    Start de digibord-presentatie op
•    Overleg met de leerkracht hoeveel tijd er is vrijgemaakt voor de gastles. Liever eerder stoppen, dan te lang doorgaan. Het is geen probleem als je niet alle opdrachten kan afronden. Dit kan de leerkracht altijd nog zelf doen. Belangrijk is om na elk filmpje met de leerlingen in gesprek te gaan over het onderwerp van het filmpje. Deze ‘kletstijd’ kan je zelf verruimen of inkorten.
•    Stel jezelf voorafgaand aan de gastles voor. Hou oud ben je? Heb je kinderen? Welke functie heb je bij de bank? Wat zijn je hobby’s? Leerlingen vinden het leuk om te weten wie er voor de klas staat.
•    Maak afspraken met de leerlingen. Vraag of ze jou willen helpen aangezien je geen leerkracht bent. 
•    Voor sommige lessen is het leuk om euromunten, eurobiljetten, oud Europees geld of vreemde valuta mee te nemen, om te laten zien.

Aandachtspunten

•    Houd er rekening mee dat niet elk kind thuis een gedegen financiële opvoeding en/of zakgeld krijgt. 
•    Leerlingen kunnen best lastige vragen stellen; bijvoorbeeld hoeveel geld zit er in een pinautomaat? Je hoeft niet op alle vragen het antwoord te weten, vertel dit ook aan de leerlingen. Eventueel kan je de leerkracht vragen het antwoord op te zoeken op internet of je doet dit zelf en stuurt dit antwoord later per mail aan de leerkracht.
•    Het reken- en intelligentieniveau van de leerlingen kan erg verschillen. Houd hier rekening mee en betrek tijdens jouw gastles ook de leerlingen die minder snel kunnen rekenen en dus meer moeite hebben met de opdrachten.
•    Gadgets zijn niet toegestaan om mee te nemen naar de gastles. Dit is een afspraak die gemaakt is met het NVB en alle banken die gastlessen geven. 
•    Overleg met de leerkracht of je foto’s van de leerlingen mag maken voor het gebruik op social media. Niet alle leerlingen mogen namelijk op de foto. Wil je zeker weten dat hier geen misverstanden over ontstaan? Vraag de leerkracht een foto van je te maken voor de klas met de ruggen van de leerlingen op de foto. Plaats je een bericht? Tag dan het merk waar je voor werkt en @Eurowijs.

 

 

Inhoud niveau 1/2 

Niveau 1/2 - Kleuren, tellen en zingen

De leerlingen leren spelenderwijs hoe geld eruit ziet door heel goed te kijken naar de euromunten en eurobiljetten. Ze bekijken een filmpje over winkeltje spelen, tellen euromunten en zingen een liedje. De les duurt tussen de 30 en 45 minuten.

Inhoud niveau 3 

Niveau 3 - Sparen, uitgeven en pinnen

Met het lesmateriaal voor groep 3 leren de leerlingen de waarde van de euro. In de educatieve filmpjes en bijbehorende opdrachten komen ook sparen, uitgeven en pinnen aan bod. Aan het einde van de les kunnen de leerlingen hun eigen munten en biljetten ontwerpen. De les duurt tussen de 45 en 60 minuten.

 

Inhoud niveau 4

Niveau 4 - De euro, boeven en pinnen

Met het lesmateriaal voor groep 4 ontdekken de leerlingen hoe geld wordt gemaakt en leren ze hoe ze vals geld herkennen. In de educatieve filmpjes komen onder andere veilig pinnen en het geheimhouden van je pincode aan bod. De les duurt ongeveer 60 minuten.

Inhoud niveau 5

Niveau 5 - Europa, pinnen en geldcriminaliteit

De leerlingen in groep 5 ontdekken met het Eurowijs lesmateriaal in welke landen in Europa met de euro wordt betaald. Ze leren hoe contactloos betalen werkt en hoe je overzicht houdt op in- en uitgaven. Met een aansprekend filmpje over geld inzamelen voor een goed doel. De les duurt tussen de 60 en 75 minuten.

Inhoud niveau 6

Niveau 6 - De reis van de euro en slimmer dan een boef

Met het lesmateriaal voor groep 6 ontdekken de leerlingen de reis van een euromunt, kraken ze de kluis en leren ze slimmer te zijn dan een boef. De leerlingen leren dat er keuzes zijn en dat iedere beslissing gevolgen kan hebben voor je portemonnee, spaarpot of bankrekening. De les duurt tussen de 60 en 75 minuten.

 

Inhoud niveau 7

Niveau 7 - Spaartijd, reclame en klusjes

De leerlingen in groep 7 gaan met het lesmateriaal aan de slag over sparen, klusjes en de invloed van reclame. Ook wordt inzichtelijk gemaakt hoe je het klikken op verkeerde linkjes kan voorkomen. De les duurt tussen de 75 en 90 minuten.

 

Inhoud niveau 8

Niveau 8 - Wereldgeld, geldtest en geldezels

Het laatste jaar op de basisschool: een spannende tijd voor de leerlingen uit groep 8. Op de middelbare school krijgen ze straks ongetwijfeld te maken met verschillende financiële verleidingen. Hieraan wordt aandacht besteed in het Eurowijs lesmateriaal voor groep 8. Naast het rekenen met en het herkennen van vreemde valuta, ook aandacht voor telefoon abonnementen. En de leerlingen ontdekken welk geldtype zij zelf zijn: een spaarder of een uitgever? De les duurt tussen de 75 en 90 minuten.

 

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang